Składniki:
- ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki
- jajko
- 1 łyżka oleju
- woda
- sól do smaku
- 75 dkg kapusty
- 25 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta Vegety
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Do mąki wbić jajko, dodać olej i wodę, zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, rozwałkować i podsuszyć, skroić na skośne kawałki. Łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z tłuszczem by się nie kleiły. Kapustę oczyścić pokroić na kawałki i obgotować z dodatkiem soli i szczyptą cukru, odcedzić, pokroić. Pieczarki umyć, osączyć i posiekać, podsmażyć razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę. Łazanki, kapustę i pieczarki razem wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Całość przełożyć do natłuszczonego, podsypanego bułą tartą żaroodpornego naczynia i zapiec w gorącym piekarniku około 30 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.