Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chałka

Składniki:

• 2,5 dag drożdży
• 1 szklanka wody
• 1 jajko
• 1/4 szklanki oliwy
• szczypta soli
• 1/4 szklanki cukru
• 4,5 szklanki mąki pszennej
• białko lub jajko do posmarowania (niekoniecznie, ale jest to wskazane)

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować.
Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Wyrobić ponownie, podzielić na 8 części, uformować wałki nieco grubsze pośrodku niż na końcach, spleść 2 poczwórne warkocze. (Można również podzielić ciasto na 6 części i spleść 2 zwykłe, potrójne warkocze.)
Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym, roztrzepanym, jajkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 190°C.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

3 comments for “Chałka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *