Składniki:
• 1.5 kg pręgi wołowej
• 3 cbule
• 2 łyżki tłuszczu
• 1.5 łyżeczki soli
• 0.25 łyżeczki pieprzu
• 75 dag kapusty kwaszonej
• 1 listek laurowy
• 1 szklanka wrzątku
Sposób wykonania;
Mięso pokrajać w dużą kostkę, zrumienić na gorącym tłuszczu, wyjąć na talerz, Cebulę obrać, posiekać, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć na ciemnozłoty kolor, mięso włożyć z powrotem do cebuli, przyprawić solą i pieprzem wymieszać, przykryć, dusić na małym ogniu przez 0.5 godziny. Kapustę posiekać (gdyby była za kwaśna, wymyć i odcisnąć) włożyć do mięsa, zamieszać, dusić około 10 minut, Dodać listek laurowy, wlać wrzącą wodę, dusić 1.5 godziny.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Pręga z kwaszoną kapustą”