Składniki:
• 50 dag polędwicy wołowej (lub bardzo młodej zrazowej)
• 10 dag pieczarek
• 2 cebule
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1/2-2/3 szklanki rosołu
• masło
• smalec
• sól
• pieprz
• papryka
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle z odrobiną smalcu. Przełożyć z patelni do garnka. Do patelni dołożyć jeszcze masła i smalcu, mocno rozgrzać i obsmażyć polędwicę. Przełożyć do garnka. Zalać rosołkiem i gotować (jeśli potrzeba dolać trochę gorącej wody), dodać koncentrat pomidorowym. Do tłuszczu z patelni dodać jeszcze trochę masła i dodać mąkę . Zaprawić tym potrawę, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)
7 comments for “Strogonow z polędwicy”