Składniki:
• szklanka kwasu z ogórków
• kostka bulionu wołowego
• łyżeczka vegety
• 10 dag śmietany
• łyżka mąki
• 20 dag cienkiej kiełbasy
• łyżka zieleniny
• ząbek czosnku
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać litr wrzątku i kwas z ogórków, dodać kostkę rosołową, wegetę i zagotować.
Mąkę starannie wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlać do garnka z zupą i jeszcze raz zagotować.
Doprawić żurek pieprzem i roztartym czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu.
Rozłożyć kiełbasę na talerzach, zalać żurkiem i posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody polanymi stopioną słoniną lub z pieczywem.
1 comment for “Żur po kielecku”