Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 1 cebula
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- 45g czarnych oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 2 minuty. Przełożyć na talerz.
Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na tym samym oleju. Dodać wodę i sok z cytryny, zagotować i włożyć z powrotem kalafior. Gotować, wyjąć go, gdy zmięknie, ułożyć na półmisku. Do sosu dodać przecier pomidorowy i zagotować. Wrzucić oliwki pokrojone na cztery. Doprawić do smaku.
Sosem polać kalafiora, posypać natką pietruszki i natychmiast podawać.