Składniki:
1¾ filiżanki mąki pszennej ( 245g )
½ fil. cukru ( 100g )
¼ fil. jasnobrązowego cukru ( 50g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
65g białej czekolady
2 jaja
½ fil. rozpuszczonego masła ( 113g )
3 dojrzałe banany ( 450g )
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Sposób przyrządzenia:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C ( obieg gorącego powietrza ).
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i pokruszoną na kawałki czekoladę.
W innej misce roztrzepujemy lekko trzepaczką jajka, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, wanilię, obrane i rozdrobnione ( widelcem lub w palcach ) na kawałki banany. Lekko mieszamy i wlewamy do składników suchych. Łączymy wszystko razem, lekko mieszając łyżką. Nie używać miksera, ponieważ po upieczeniu muffiny bedą niesmaczne – gumowate. Ciasto ma być z grudkami. Wypełniamy foremki na muffiny do ¾ wysokości. Pieczemy ok. 30 min.na środkowej półce piekarnika. Wyciągamy z foremek po 5 minutach
1 comment for “Muffiny z bananami i białą czekoladą”