Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórki małosolne

Do zrobienia ogórków małosolnych będziemy potrzebować odpowiedniego naczynia, najlepszy jest gliniany garnek lub duży słój ok. 5 litrów.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jakim doskonałym dodatkiem do naszych dań będzie ogórek małosolny wyciągnięty prosto ze słoja. Namawiam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.
Składniki :

  • świeże ogórki /średniej wielkości/ 2,5 kg
  • czosnek 2 główki
  • świeży korzeń chrzanu
  • koperek
  • sól 3 łyżki stołowe
  • woda 2,5 litra
  • kwas chlebowy /łyżka stołowa/ lub żurek /szklanka/

Sposób przyrządzenia:

ogorki11vx.jpg

Ogórki starannie wymyć i zalać zimną wodą na ok. 2 godz. Chrzan oczyścić i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Namoczonym ogórkom obcinamy końce i wkładamy do słoja, przekładając co jakiś czas koprem, czosnkiem i chrzanem.

ogorki27vb.jpg

Kwas chlebowy zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy żeby się rozpuścił, następnie wlewamy do słoja. Kwas chlebowy dostaniemy w każdej piekarni możemy go zastąpić gotowym żurkiem lub piętką żytniego chleba.

ogorki33kp.jpg

Posoloną wodę gotujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki, wszystko przyciskami małym talerzykiem a słój nakrywamy gazą. Na trzeci dzień ogórki nadają się do spożycia im dłużej będą stały w słoju tym bardziej będą kwaśniejsze.

Smacznego Paweł

6 comments for “Ogórki małosolne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *