Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 25 dkg chrzanu
- ½ łyżeczki octu
- szczypta soli
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- seler naciowy do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, pokroić wzdłuż na grube paski, usunąć nasiona. W dużej patelni smażyć porcjami paprykę tak długo aż będzie miękka ale skórka nie będzie popękana. Porcje obsmażonej papryki odkładać do miski. Przyprawić solą i octem, wymieszać. Korzenie chrzanu obrać i zetrzeć na tarce, łodygi selera drobno pokroić. W czystych słojach ułożyć obsmażoną paprykę, a na niej warstwę wymieszanych dodatków. Całość zalać gorącym olejem pozostałym ze smażenia papryki. Olej powinien o 2 cm przykrywać zawartość słoja. Słoje szczelnie zamknąć i obrócić do góry dnem aż wystygną.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria Boroń