Składniki:
ciasto
• 20 dag mąki
• 15 dag masła
• łyżka cukru pudru
• sól
nadzienie
• 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
• 5 jajek
• migdał
• 10 dag cukru
• 15 dag śmietany 22-proc.
• 6 gruszek
Wykonanie:
Ciasto: mąkę, szczyptę soli i cukier posiekać z masłem.
Szybko wyrobić ciasto, dolewając, jeśli trzeba, nieco wody.
Owinąć je folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 1/2 cm.
Przenieść je do płaskiej okrągłej formy, nakłuć je w kilku miejscach widelcem.
Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Nadzienie: czekoladę stopić na parze. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Śmietanę lekko ubić.
Jajka utrzeć z cukrem i wymieszać z czekoladą. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Obrane gruszki pokroić w ćwiartki, (jedną połówkę zostawić) posypać cukrem.
Na podpieczone ciasto wylać czekoladowy krem, ułożyć ćwiartki gruszek, a na środku połówkę z migdałem.
Tartę wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.