Składniki:
• ciasto biszkoptowe
• 8 jajek
• 1 szklanka cukru
• cukier waniliowy
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki mąki pszennej
krem
• 1/2 l mleka
• budyń śmietankowy
• po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
• 25 dag margaryny
• 25 dag zmielonych migdałów
• 2 łyżeczki likieru migdałowego
• 1/2 szklanki herbaty
• 1 łyżka miodu
• 1/3-1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki konfitury z moreli
• 3 łyżki posiekanych orzeszków arachidowych
Sposób przyrządzenia:
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem (3/4 szklanki) i cukrem waniliowym (aż masa będzie biała). Białka z 1/4 szklanki cukru ubić na sztywną pianę. Do utartej masy po łyżce dodawać pianę na przemian z mąkami, delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej tortownicy i natychmiast wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 190°C.
Budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka, dodać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować, odstawić z ognia i dodać budyń. Ponownie postawić na małym ogniu i mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Margarynę zmiksować z masą budyniową. Dodać migdały i cukier do smaku, wymieszać.
Konfiturę wymieszać z łyżeczką likieru.
Gorąca herbatę wymieszać z likierem i miodem, wystudzić.
Ciasto biszkoptowe pokroić na trzy blaty. Blaty nasączyć i przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować konfiturą. Posypać orzeszkami.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
1 comment for “Biszkopt amaretto”