Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser jagodowy Izy

Składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 ½ szkl. mleka
  • łyżeczka masła
  • 80 dag jagód
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • listki melisy
  • jagody do dekoracji

    Sposób wykonania:
    Mąkę kukurydzianą i łyżeczkę cukru wymieszać z ½ szkl. mleka.
    Natomiast resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i masłem, wówczas dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w mleku.
    Całość wymieszać i gotować około 3 minut i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie jagody przetrzeć przez sito i dodać do ostygniętego kremu.
    Doprawić do smaku miodem a śmietankę ubić razem z cukrem.
    Przełożyć krem do pucharków, wierzch udekorować bitą śmietaną i jagodami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *