* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Krewetka 16×20 – 150 g
- Olej – 100 g
- Przyprawy: sezam, sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz biały
Sos ponzo do krewetek:
- Ocet ryżowy – 100 g
- Sos sojowy – 50 g
- Sok z cytryny – 1 szt. 10 g
- Imbir świeży
- Papryczka chili
Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozciąć, rozłożyć, doprawić solą, białym pieprzem, sezamem, zgrilować. Następnie oprawić sosem sojowym, octem ryżowym, dymką i polać rozgrzanym olejem. Ułożyć trzy sztuki krewetek w kształcie gwiazdy, dekorować zgrilowaną papryczką chili, dymką i skropić sosem własnym.
Autor: David Selex
1 comment for “Krewetka w sosie sezamowym*”