Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory grillowane z tymiankiem i parmezanem

Składniki:


• 4 średnie pomidory (po około 20dag)
• 4 gałązki tymianku
• mały kawałeczek świeżego parmezanu
• odrobina oliwy z oliwek
• ewentualnie:
• sól
• świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć. Spodnie części posmarować oliwą i ułożyć na tacce do pieczenia warzyw na grill’u. Na górze pomidora naciąć niezbyt głęboki krzyż, który pod wpływem ciepła zacznie się powiększać. W rozkrojonego pomidora włożyć gałązkę tymianku i posypać dużymi wiórkami parmezanu, przygotowanymi za pomocą noża-łopatki do serów, lub ewentualnie tartym parmezanem. Grill’ować do momentu, aż pomidor będzie miękki, a ser się rozpuści. Podawać z solą i świeżo mielonym pieprzem, choć nie jest to konieczne.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *