Danie pochodzące z portugalskich koloni w Afryce, doskonałe na grilla lub w domu do zrobienia w piekarniku. Uwaga ostre! Podajemy 7 różnych marynat w których można przyrządzić kurczaka.
Składniki:
• kurczak w kawałkach lub w całości
Marynata 1:
• Olej
• Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub suszone płatki chilli lub drobno posiekana paryczka chilli
• Sól
Marynata 2:
• olej
• Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz
• Papryka
• Wygnieciony czosnek
• Mielony imbir
• Sól
Marnata 3:
• Olej
• Ocet
• Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Sól
Marynata 4:
• Olej lub masło
• Sok z cytryny lub limonki
• Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Wyciśnięty czosnek
• Posiekana natka pietruszki
• Sól
Marynata 5:
• Olej
• Ocet
• Wytrawne sherry lub białe wino
• Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Wyciśnięty czosnek
• Świeżo mielony czarny pieprz
• Sól
Marynata 6:
• Olej lub masło
• Sok z cytryny lub limonki
• Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Utarty czosnek
• Mielona kolendra,
• Mielony cynamon
• Mielony imbir
• Świeża lub suszona pietruszka lub oregano
• sól
Marynata 7:
• Olej lub masło
• Sok z cytryny lub limonki i/lub ocet
• Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Utarty czosnek
• Angostura bitters lub podobny
• Papryka
• Sól
Wykonanie:
Marynaty pozwalają na szerokie pole do popisu – ilości powinno się dobrać wg własnych upodobań.
Wymieszać wszystkie składniki razem w szklanym naczyniu można pozostawić marynatę na dzień lub dwa w lodówce, aby się przegryzła i nabrała smaku.
Kurczaka dzielimy na kawałki (lub pozostawiamy w całości, jeśli będziemy piec go w piekarniku) lub przygotowujemy na „motylka” – przecinamy kurczaka przez środek z jednej strony (od piersi) i rozkładamy go na płasko tak, aby pozostał w całości, można go „potraktować” młotkiem do mięsa, aby był jak najbardziej płaski, można go delikatnie ponacinać.
Smarujemy kurczaka dokładnie wybraną marynatą i marynujemy przez 3-4 godzin (a najlepiej przez noc)
Pieczmy kurczaka na mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku, od czasu do czasu odwracając i smarując pozostałą marynatą.
Przed podaniem upewnij się, że mięsa jest dobrze upieczone. Podawać z marynatą (nie z tą partią, która miała styczność z surowym mięsem), można podawać z pieczywem, ryżem, pieczonymi ziemniakami, pieczonymi na grillu ananasami lub innymi „grillowalnymi" owocami.
Danie przysadzone na grillu będzie kulminacją przyjęcia z grilla.
Jako że składniki są dość ostre należy zachować ostrożność.
1 comment for “Kurczak Piri-Piri (polecamy)”