Składniki:
• 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso)
• 2 szkl. ryżu
• 6 dużych marchewek
• sól, vegetka
• 1 duża cebula
• tłuszcz do smażenia
• bulion z kostki (ok.3 szklanki)
Wykonanie:
Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia mięsa.
Na mięso układamy warstwę z utartej marchewki. Tę z kolei zasypujemy ryżem. Całość zalewamy gorącym bulionem z kostki. Następnie garnek przykrywamy.
Stawiamy go na maleńkim ogniu i gotujemy, a właściwie parujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu nakładamy w ten sam sposób, co sałatkę warstwową. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Wtedy danie należy odsmażyć na patelni.udekorować papryczką chili.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza
1 comment for “Pyszne danie jednogarnkowe”