Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszne danie jednogarnkowe

 

Składniki:

• 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso)
• 2 szkl. ryżu
• 6 dużych marchewek
• sól, vegetka
• 1 duża cebula

• tłuszcz do smażenia
• bulion z kostki (ok.3 szklanki)

Wykonanie:
Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia mięsa.
Na mięso układamy warstwę z utartej marchewki. Tę z kolei zasypujemy ryżem. Całość zalewamy gorącym bulionem z kostki. Następnie garnek przykrywamy.
Stawiamy go na maleńkim ogniu i gotujemy, a właściwie parujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu nakładamy w ten sam sposób, co sałatkę warstwową. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Wtedy danie należy odsmażyć na patelni.udekorować papryczką chili.

Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza

 

1 comment for “Pyszne danie jednogarnkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *