Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto Aliny

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 100 g fig, daktyli i rodzynek
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g suszonych moreli, migdałów i skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • wafel tortowy prostokątny lukier

Sposób wykonania:

  1. Figi, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałki, rodzynki sparzyć wrzątkiem a migdały i skórkę posiekać.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym wsypać mąkę.
    Dokładnie wymieszać  i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Na sam koniec dodać pozostałe składniki.
    Powstałą masę rozsmarować na waflu, wyłożonym na dnie formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *