Składniki:
• 1,5 kg jabłek
• 1,5 szklanki bułki tartej
• 1 szklanka cukru,
• 1 op cukru waniliowego
• 1/3 kostki masła
• cynamon,
• rodzynki
Wykonanie:
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i odstawić by „puściły” sok.
W tym czasie przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem i oprószyć tarta bułką. Jabłka odcisnąć z soku wymieszać z cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami.
1/3 utartych jabłek ułożyć na dnie przygotowanego naczynia, na jabłka równomiernie rozsypujemy 1/3 przygotowanej bułki tartej.
Na bułkę układamy cienkie listki masła. W ten sposób układamy 3 warstwy. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 1godziny i 20 minut.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)
1 comment for “Szwedzki jabłecznik”