Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogale z powidłami

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ kg mąki
  • sól
  • ½ szkl. cukru
  • 5 dag drożdży
  • ½ szkl. mleka
  • dżem

    Sposób wykonania:
    Mleko wlać do rondelka, dodać cukier oraz tłuszcz.
    Całość trzymać na małym ogniu do momentu, az cukier się rozpuści po czym zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    Po tym czasie dodać jajka, szczyptę soli oraz drożdże utarte z cukrem i rozpuszczone w odrobinie mleka.
    Całość dokładnie wyrobić w trakcie dodając mąkę aby ciasto odrywało się od rąk w trakcie wyrabiania.
    Powstałe ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty.
    Na każdym rozłożyć dżem i zawinąć w rogale.
    Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem iw stawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec aż się zarumienią.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *