Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- ½ szkl. oleju
- 8 żółtek
- szczypta soli
- rodzynki
Sposób wykonania:
Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżkę cukru i rozpuścić w 1/3 szkl. ciepłego mleka, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać drożdżowy rozczyn, żółtka, cukier, szczyptę soli oraz pozostałe mleko.
Całość odkładnie wyrobić.
Na sam koniec dodać jeszcze rodzynki i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wówczas przełożyć ciasto do formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Następnie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.