Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ryżowa z szynką i papryką

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 1 cebula
  • ½ l rosołu z kostki
  • 200 dag gotowanej szynki konserwowej
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 50 dag melona
  • 1 główka sałaty

    Sos:

  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryż oraz posiekana cebulę zalać rosołem i ugotować.
    W między czasie szynkę pokroić w kotkę, paprykę w paseczki, sałatę porwać na mniejsze kawałki a melona również pokroić w kostkę.
    Ryż odcedzić, przelać zimną woda i dodać go do reszty składników.
    Całość dokładnie wymieszać, skropić olejem oraz sokiem z cytryny.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *