Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowy placek z rabarbarem

Składniki:

  • ½  kg mąki
  • ½ szkl cukru
  • 3 dag drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • ½ kostki masła
  • ½ kg rabarbaru

Sposób wykonania:

  1. Drożdże pokruszyć i roztopić z odrobinie mleka, połączyć z łyżką cukru, odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie do maki dodać rozczyn drożdżowy, mleko oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać żółtka utarte z cukrem oraz rozpuszczone masło.
    Ponownie wrobić i odstawić na 30 minut.
    Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką
    Ułożyć kawałki rabarbaru i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *