Składniki:
- 4 jajka
- 50 g masła
- 6 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka homogenizowanego
- 125 ml śmietany 30%
- cukier waniliowy
- 250 g truskawek
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć z dodatkiem cukru i roztopionego masła po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem cukru, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 7 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć i delikatnie zrolować.
Następnie serek wymieszać z łyżką cukru pudru oraz śmietaną ubitą z cukrem waniliowym .
Ciasto rozwinąć, rozsmarować na nim serową masę i ułożyć na niej cząstki truskawek.
Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.