Składniki:
- 4 kalarepy
- 25 dag mielonego mięsa
- 2 jajka
- cebula
- sól
- pieprz
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- łyżeczka tartej bułki
- łyżeczka margaryny
- ½ szkl. śmietany
- łyżeczka mąki
Sposób wykonania:
Obrane kalarepy zalać wodą i gotować koło 15 minut.
Po tym czasie je odcedzić, odciąć czubki i wydrążyć delikatnie miąższ, który posiekać i dodać do mielonego mięsa.
Dodać jeszcze posiekaną cebulę, ryż, jajka oraz bułkę tarta.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem napełnić kalarepkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Zalać całość śmietaną wymieszana z mąką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.