Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królewiec

Składniki:
CIASTO KRUCHE:

  • 30 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny

CASTO BISZKOPTOWE:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:

  • 8 dag cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyzka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • cukier waniliowy

POLEWA:

  • 5 dag kakao
  • 3 łyzki cukru
  • 5 dag masła

Sposób przyrządzenia:
CIASTO KRUCHE: Wszystkie składniki połączyc, wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części iupiec 2 placki.
CIASTO BISZKOPTOWE: Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
MASA BUDYNIOWA: Mleko zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i ugotować budyń.
Na jedną część ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego ciasta. Z wierzchu ciasto oblać ciepłą polewą , której składniki połączyć i zagotować. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *