Składniki:
CIASTO KRUCHE:
- 30 dag mąki
- 8 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 15 dag margaryny
CASTO BISZKOPTOWE:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
- 8 dag cukru
- 1/2 litra mleka
- 1 łyzka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
- cukier waniliowy
POLEWA:
- 5 dag kakao
- 3 łyzki cukru
- 5 dag masła
Sposób przyrządzenia:
CIASTO KRUCHE: Wszystkie składniki połączyc, wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części iupiec 2 placki.
CIASTO BISZKOPTOWE: Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
MASA BUDYNIOWA: Mleko zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i ugotować budyń.
Na jedną część ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego ciasta. Z wierzchu ciasto oblać ciepłą polewą , której składniki połączyć i zagotować. SMACZNEGO