Składniki:
- kostka margaryny
- 1 1/3 szklanki cukru
- 5 jajek
- starta skórka z 2 pomarańczy
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy1/3szklanki cukru pudru
- tłuszcz i mąka do foremki
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać sól, startą skórkę pomarańczową i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Gdy ciasto przestygnie wyjąć z formy. Sok z pomarańczy wymieszać z cukrem pudrem i nasączyć nim ciasto Odstawić w chłodne miejsce.