Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa Iwony

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 15 dkg cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 8 dkg masła
  • 4 dkg rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • 60 dkg mąki


 

Sposób przyrządzenia:
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże i dodać1/4 mąki. Odstawić na 30 minut. Jajka i żółtka ubić cukrem na parze, dodać do rozczynu, wymieszać dodając rodzynki, skórkę pomarańczową, pozostałą część mąki i rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć do foremki  i jeszcze odłożyć na 30 minut. Piec w temperaturze 180-200 stopni i piec 50 minut. Udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *