Składniki:
- 60 dkg mąki
- 30 dkg cukru pudru
- 2 jajka
- 13 dkg masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szkl cukru
- białka
- ,5 kg śliwek węgierek
- 20 dkg zmielonych migdałów
- 10 dkg zmielonych orzechów
- 2 białka
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
Z Mąki, cukru, proszku do pieczenia, jajek i masła zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno blaszki i boki. Wstawić do lodówki na około 40 minut, śliwki opłukać, wypestkować. Z białek i cukru ubić pianę, dodać zmielone orzechy i migdały i cynamon. Lekko wymieszać. Powstałą masą posmarować wyjęte uprzednio ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki, posypać szczyptą cynamonu i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st ok. 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.