Składniki:
- 5 kiwi
- 150 g mąki
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 125 ml śmietany kremówki
- 80 g masła
- szczypta soli
- 250 g marmolady z kiwi
- 30 g nie solonych pistacji
- tłuszcz do formy
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, żółtka, 3 łyżek cukru, połowy cukru waniliowego, masła i szczypty soli zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę, ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
Marmoladę z kiwi podgrzać, połowę rozsmarować na cieście. Kiwi obrać, pokroić na plasterki. Ułożyć je na tarcie i posmarować resztą marmolady. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Udekorować nią ciasto. Posypać posiekanymi pistacjami