Składniki:
• na 1 kg zielonych pomidorów
• 12 dkg soli
• 12 dkg cukru
• 1/5 l. octu 6%,
• 3 cebule,
• 0,5 dkg gorczycy,
• 2 strąki ostrej papryki,
• 2 listki laurowe,
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 ziaren czarnego pieprzu.
Wykonanie:
Umyte i suche pomidory pokroić w grube plastry, a cebule w cienkie. Wymieszać, posolić i odstawić na 24 godz. Po tym czasie pomidory wycisnąć i zalać 1/4 l lekko wrzącym octem. Odstawić, w następnym dniu odlać, wziąć świeży 6% ocet, połączyć z 1/4 l wody, przegotować z korzeniami i cukrem, na wrzący wrzucać pomidory i gotować 20 min. Ostudzić, dodać gorczycy i wekować. Mam jeszcze pomidory puree i pasta i cale pasteryzowane oraz pomidory kiszone. Te kiedyś próbowałam i mi nie smakowały. Ja bym dodała więcej ostrej czuszki do ketchupu, ale, jak kto woli.
Anerite.
1 comment for “Sałatka z zielonych pomidorów w occie.”