Składniki:
- 4 małe banany (ok. 400 g)
- 150 g deserowej czekolady
- 50 ml mleka
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki
- soku z cytryny
- 30 g wiórków czekoladowych
- gotowy spód z kruchego ciasta
Sposób przyrządzenia:
Pokruszoną czekoladę rozpuścić w gorącym mleku. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na masę. Zmiksować obranego banana i razem z rozpuszczoną czekoladą dodać do masy żółtkowej. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Krem rozsmarować na gotowym kruchym cieście i na godzinę wstawić do lodówki. Pozostałe banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi i obłożyć bananami.
1 comment for “Ciasto bananowo – czekoladowe.”