Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Peka czyli grillowanie inaczej

Peka to żeliwna kopuła przypominająca odwrócony „wok” przywiozłem ją z Chorwacji gdzie jest nieodzownym elementem kuchni. Ma bardzo wiele zastosowań ,można w niej piec mięso ryby warzywa a nawet chleb. Pierwotnie była to sama czasza pod którą wkładało się produkty przeznaczone do pieczenia i zasypywało się żarem. Palenisko do peka niczym nie różni się do murowanego grila z ceglanym paleniskiem. Na cegłach palono drwa aż powstał żar, usuwano go na bok a rozgrzane cegły omiatano gałązkami oliwnymi. Na tak przygotowane podłoże kładziono mięso albo ryby czy kęs ciasta chlebowego, nakrywano go pekiem i zasypywano żarem. Tak upieczone potrawy miały niepowtarzalny smak i aromat. Współczesna wersja peka posiada żeliwny rondel który zatrzymuje sos powstały podczas pieczenia. Najpopularniejszą potrawą z peka w Chorwacji jest jagnięcia szczególne walory smakowe posiada odmiana „Paszka” hodowana na wyspie Pag rejon Dalmacji. W Dalmacji ze względu na klimat prawie nie występuje trawa, zwierzęta żywią się rosnącymi źiołami przez co mięso ma niesamowity aromat nawet bez przyprawiania. Dodatkowo źioła w nocy pokrywa słona morska rosa która w dzień wysycha a pozostawia na roślinach sól. Mięso jest samo w sobie lekko słone. Teraz przepis na spolszczonego PEKA.

Składniki:


• Karczek wieprzowy
• Średnie cebule
• Papryka
• Ziemniaki
• Pomidor (opcja)
Przyprawy:
• Wegeta
• Pieprz świeżo mielony
• Oliwa z oliwek
• Przyprawa do grilla {nasza ulubiona}
• Czosnek

Wykonanie:
Karczek pokroić w słuszne kawałki natrzeć przyprawą i czosnkiem odstawić w chłodne miejsce na 24 h.
Ziemniaki cebule obrać nie przekrawać, paprykę pokroić wydrenować pokroić na cztery.

Na dno peka wlać oliwę włożyć ziemniaki posypać wegetą i wymieszać tak aby pokrył się oliwą. Między ziemniaki powkładać cebulki i paprykę, całe dno musi być zapełnione warzywami. Na górę kładziemy zamarynowane mięso i podlewamy wszystko małą ilością wody.

Na palenisku robimy sporą kupkę żaru, najlepsze jest drzewo bukowe możemy użyć węgla drzewnego, żar za pomocą łopaty zsypujemy na bok a w to miejsce kładziemy peka zasypując górę żarem. Co jakieś 15 min przekręcamy peka o jakieś 90 stopni w celu równomiernego rozchodzenia się temperatury. Po ok. godz. usuwamy żar omiatamy pokrywkę i ściągamy na bok. Mięso powinno mieć już złoty kolor obracamy na drugą stronę ponownie przykrywamy i zasypujemy żarem jeszcze na 45 min.
Gotowe danie podajemy najlepiej pikantnym sosem czosnkowym TZATZIKI.

Smacznego Paweł

Niestety nie spotkałem na polskim rynku peka może znajdzie się niedługo producent. Pozostają znajomi, którzy wypoczywają latem w Chorwacji, peka nie jest tania cena z roku 2004 to około 150 euro ale zapewniam naprawdę warto.

3 comments for “Peka czyli grillowanie inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *