Składniki:
- 12 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 3 szkl. mąki
- 40 g drożdży
- ½ szkl. ciepłego masła
- 3 białka
- 2-3 krople olejku rumowego
- ¼ szkl. wody
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości po czym dodać mąkę oraz drożdże rozpuszczone w małej ilości ciepłej wody.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie dodać rozpuszczone masło, olejek rumowy, sól oraz białka ubite na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć i przelać do formy.
Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Na koniec wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.