Składniki:
- 10 łyżek masła
- 7 jajek
- 1 szkl. śmietanki
- 1 ½ – 2 szkl. maki
- 30 g drożdży
- ½ szkl. wody
- ½ szkl. cukru
- 3-4 mielone goździki
- łyżeczka cynamonu
- tarta bułka
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć do białości po czym dodawać stopniowo jajka nie przerywając ucierania.
Następnie dodać podgrzaną śmietankę, sól, cukier, drożdże wymieszane z odrobiną wody, cynamon, mielone goździki oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto wyrabiać dość długo po czym przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.