Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baba aromatyczna

Składniki:

  • 10 łyżek masła
  • 7 jajek
  • 1 szkl. śmietanki
  • 1 ½ – 2 szkl. maki
  • 30 g drożdży
  • ½ szkl. wody
  • ½ szkl. cukru
  • 3-4 mielone goździki
  • łyżeczka cynamonu
  • tarta bułka
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć do białości po czym dodawać stopniowo jajka nie przerywając ucierania.
    Następnie dodać podgrzaną śmietankę, sól, cukier, drożdże wymieszane z odrobiną wody, cynamon, mielone goździki oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać i  odstawić do wyrośnięcia.
    Podrośnięte ciasto wyrabiać dość długo po czym przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *