Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lasagne z bakłażanami.

Skład:

  • 8 płatów lasagne
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dkg pomidorów z puszki
  • sól,pieprz
  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory świeże
  • 25 dkg mozarelli
  • Pęczek bazylii
  • 5 dkg parmezanu.

Sposób przyrządzenia:
Płaty ugotować i przelać dobrze wodą. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojona cebulę, dodać pokrojone pomidory z puszki i gotować ok. 8 min. Doprawić solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w skośne plastry, każdy posolić i odstawić na 10 min. Pomidory i mozarellę pokroić w plastry. Bakłażana opłukać zimna wodą ,wysuszyć i podsmażyć na złoto na oliwie. Każdy płat przekroić na 3 części. Blachę natłuścić. 8 kwadratów położyć na blaszce. Na każdym kłaść: bakłażana, pomidora, mozarelle i kilka liści bazylii. Potem następny płat i polać częścią sosu i znów warzywa i płat. Znów sos i posypać parmezanem. Piec 15 min w temperaturze 200 stopni. Udekorować bazylią.

4 comments for “Lasagne z bakłażanami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *