Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chocolate fudge cake czyli ciasto czekoladowe.

Pozwolę sobie zacytować przepis za dodatkiem Gazety Wyborczej. Sprawdziłam, smakowałam i ponieważ uważam, że jest dobre, postanowiłam się z Wami podzielić. Jest to ciasto z kuchni angielskiej.

Skład:

  • 45 dag ciemnej czekolady
  • 28 dag masła
  • 6 jajek
  • 6 łyżek miodu
  • 42 dag cukru pudru
  • 6-7 dag wiórków kokosowych
  • 28 dag mąki

Glazura:

  • 20 dag ciemnej czekolady
  • 5-7 dag masła

Sposób przygotowania:
Posiekaj czekoladę przełóż do metalowej miseczki, dodaj masło, stop w kąpieli wodnej, – przestudź, dodaj jajka i miód, wymieszaj, – połącz cukier z wiórkami kokosowymi i mąką,, dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj, – kwadratową formę wysmaruj masłem i wysyp mąką, napełnij ciastem i piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni, Przygotuj glazurę: posiekaj czekoladę i rozpuść ją z masłem w kąpieli wodnej, – powierzchnię wystudzonego ciasta pokryj glazurą.
Kiedy zrobiłam ściśle według przepisu, wyszło koszmarrrrnie słodkie, dlatego następnym razem nie dodam cukru. Myślę, że miód i czekolada (ja użyłam gorzkiej) zupełnie wystarczą.

1 comment for “Chocolate fudge cake czyli ciasto czekoladowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *