Składniki:
• 6 bananów
• 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
• łyżeczka kakao
• pół łyżeczki cynamonu
• 4 łyżki miodu
• 1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Kawę, kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie dodać miód i zagotować. Banany obrać, przekroić wzdłuż, ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180stopni. W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę. Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami.