Składniki:
- mąka 80 dag
- masło 6 dag
- cukier 20 dag
- miód 30 dag
- jaja 4 sztuki
- posiekane orzechy 6 dag
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- mleko 1/2 szklanki
- przyprawa korzenna do pierników 2 łyżeczki
- skórka cytryny
- spirytus 1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
Masło należy utrzeć na puszystą masę, dodawać do niego ciągle mieszając
cukier, po jednym żółtku, roztopiony miód, orzechy, mąkę, przyprawę
korzenną i startą skórkę z cytryny, mleko i sodę oczyszczoną, a na
koniec spirytus. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Z
białek należy ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie
wymieszać. Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do blachy wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej mąką i odstawić na kilka godzin, następnie piec w
nagrzanym piekarniku około jednej godziny.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos