Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluseczki maślane

Składniki:

  • mleko 1/2 szklanki
  • masło 4 łyżki
  • mąka krupczatka 8 łyżek
  • jajko 2 sztuki
  • sól
  • gałka muszkatołowa

    Sposób przyrządzenia:
    Mleko należy wlać do miseczki i połączyć go z solą, miękkim masłem,
    gałką muszkatołową, wymieszać, przelać do miseczki i zagotować. W czasie
    gotowania należy powoli dosypywać mąkę krupczatkę, ciągle mieszając, aby
    nie przywarł, do momentu powstania gładkiego ciasta. Teraz należy
    pozostawić go do ochłodzenia, po czym należy wbić dwa jajka i ugnieść z
    tego gładkie ciasto. Łyżeczką należy wykrawać z ciasta małe kluseczki,
    które należy gotować na osolonym wrzątku przez 5 minut, po czym odłowić
    na sitko i przelać zimną wodą.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *