Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kokosowy puszek

Ciasto:

  • jajka 6 sztuk
  • cukier 6 łyżek
  • mąka 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • olej 8 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • powidła śliwkowe

    Masa:

  • mleko 1/2 l
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cukier 1/2 szklanki
  • masło 1 kostka

    Posypka:

  • wiórki kokosowe 8 dag
  • cukier 2 łyżki
  • masło 2 łyżki

    Ciasto:
    Żółtka należy oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka
    utrzeć z cukrem, dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie
    wymieszać. Z masy należy upiec biszkopt.

    Masa:
    Mleko, mąkę i cukier należy zagotować w garnuszku, przestudzić i
    zmiksować z masłem.
    Posypka:
    Na patelni należy rozpuścić masło, dodać do niego wiórki
    kokosowe i cukier, lekko podsmażyć na złoty kolor.

    Wystudzone ciasto należy przekroić na pół wzdłuż. Spodnią część należy
    posmarować powidłami, na powidła nałożyć masę, przykryć wierzchnią
    częścią. Na wierzchu należy posmarować odrobinę masy i posypać wiórkami
    kokosowymi.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *