Składniki:
- galaretka owocowa 2 opakowania
- sól 1 szczypta
- winogrona 10 dag
Ciasto:
- jajka 5 sztuk
- cukier 5 łyżek
- mąka pszenna 5 łyżek
Sposób przyrządzenia:
Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka należy
utrzeć z cukrem, gdy cukier będzie już roztarty należy dodać mąkę,
wymieszać, następnie pianę z białek i ponownie wymieszać, z tym, że
delikatnie. Ciasto należy rozsmarować na formie i upiec cienki biszkopt.
Pieczenie powinno trwać około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180
stopni. Po upieczeniu ciasto należy ułożyć na lnianej ściereczce i
zawinąć w kształt rolady. Galaretkę należy rozpuścić w 2/3 wrzątku
podanym na opakowaniu. Wstawić w chłodne miejsce do stężenia, gdy już
zacznie tężeć należy rozsmarować ją na wystudzonym biszkopcie. Na
galaretce należy ułożyć pokrojone w połówki winogrona i zwinąć ciasto na
kształt rolady. Ułożyć tak, aby ciasto było ściśle zwinięte i odstawić
do lodówki w celu stężenia.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos