W miarę szybkie danie i bardzo ekonomiczne.
Składniki:
• ½ kg ścinków z wędlin (kiełbasa, szynka, polędwica etc.)
• 2 duże cebule
• 2 papryki (różne kolory)
• 5 ząbków czosnku
• 2 puszki fasoli (różne) – lub ugotowana fasola
• Puszka pomidorów
• Chilli
• Pieprz, sól
• Oregano
• Bazylia
• Kostka rosołowa
• 2 liście laurowe
Wykonanie:
Cebule i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, kroimy ścinki w kostkę, dodajemy do cebuli i papryki, dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez około 10 minut. Dodajemy szklankę wody i wszystkie przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut aż cebula i papryką będą miękkie. Dodajemy posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem. Gotujemy przez następne 10 minut.
Dodajemy odsączoną fasolę z puszki, gotujemy aby fasola była gorąca. I „włala" danie jest gotowe.
Można posypać na talerzu utartym serem. Idealnie podawać z tortillą jako że danie ma lekko meksykański charakter.
2 comments for “Fasolka Arka”