Składniki:
• 60 dag mrożonych krewetek,
• sok z połowy cytryny,
• 2 cebule,
• 2 łyżki oliwy,
• 2 ząbki czosnku,
• 25 dag pieczarek,
• 20 dag marchwi,
• łyżeczka tymianku,
• szklanka wywaru z warzyw,
• 5 dag startego parmezanu,
• biały pieprz, sól,
• tłuszcz do nasmarowania formy
Wykonanie:
Krewetki rozmrozić, opłukać, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Wstawić w przykrytym naczyniu do chłodziarki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Obraną i umytą marchew zetrzeć na grubej tarce. Oliwę rozgrzać w głębokim garnku i usmażyć do miękkości cebulę, a potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oczyszczone oraz umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, na końcu – marchew.
Dusić 2-3 min, przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Dodać wywar z warzyw i gotować do momentu, aż 1/3 wywaru odparuje. Nasmarować tłuszczem formę do pieczenia, włożyć połowę warzyw, nałożyć na nie krewetki, przykryć je pozostałą częścią warzyw, wymieszaną z serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C Piec ok. 20 min, aż powierzchnia potrawy będzie złotożółta.
1 comment for “Krewetki z pieczarkami Tinci”