I jeszcze jeden mazurek. Też wypróbowany przeze mnie. Ten mazurek wygląda trochę nietypowo, tzn. jak nie mazurek . Jest przekładany. A oto i on:
Ciasto:
Skład:
- 10 białek
- 1 szkl. cukru
- pół kostki masła
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przyrządzenia:
Białka ubić z cukrem i mieszając dodawać porcjami rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i czyszczony suchy mak. Ciasto przelać do blaszki – rynienki i piec 30 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Masa:
Skład:
- dwie szkl. mleka
- kostka masła
- 3 łyżeczki mąki krupczatki
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- żółtko
- 1 szkl. cukru pudru.
Sposób przyrządzenia:
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i dodać do niego mleko zmieszane z mąką i wiórkami. Ogrzewać aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, mieszając do chwili aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą. Wierzch ozdobić dowolnie.