Składniki:
- 16 świeżych, dorodnych szparagów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju, najlepiej sezamowego
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 łyżeczki wyprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Oczyścić. Na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpadki do grillowania nabijać ( około 3 cm od główki i końców szparaga) po 4 szparagi. W miseczce wymieszać sos sojowy, olej, czosnek. Używając pędzelka równomiernie posmarować mieszanką przygotowane do grillowania szparagi. Piec na mocno nagrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony. Po upieczeniu przyprawić solą i pieprzem, posypać ziarnami sezamu. Pycha.
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna