Składniki:
- 6 białek
- sól
- 2 szklanki cukru
- puszka ananasa w kawałkach
- 6 mandarynek
- 2 kiwi
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Krem:
- 2 szklanki kremówki (30 proc.)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny instant
- sok z 1/4 cytryny
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i ubijać jeszcze przez 15 minut. Dwie tortownice wyłożyć pergaminem, przełożyć masę białkową. Suszyć bezy 2 godziny w 100 st. W tym czasie żelatynie rozpuścić w 3 łyżeczkach wrzątku. Kremówkę ubić z resztą składników. Ananasa obsączyć. Mandarynki podzielić na cząstki, kiwi obrać i pokroić na plasterki. Na bezie rozłożyć 2/3 owoców i kremu, przykryć drugą bezą, posmarować resztą kremu. Udekorować tort startą czekoladą i pozostałymi owocami. Chłodzić 3 godziny w lodówce. Bardzo smaczny polecam gorąco!
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Renata Kałużna