Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Pawła

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na żeberka. Żeberka przepisu Pawła. Lista zakupów: żeberka, czosnek, miód i majeranek. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 3 łyżki majeranku 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję. 
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Zalać go olejem rzepakowym.
    Dodać jeszcze miód, majeranek i ostrą papryk ę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia przełożyć żeberka razem z marynatą do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
    Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby żeberka ładnie się zarumieniły.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *