Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny śledzik na ostro

Składniki:

    • ½ kg solonych filetów śledziowych
    • 2 cebule
    • sok z cytryny
    • ogórek konserwowy
    • ½ szklanki oleju lub oliwy
    • biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, pokroić w plastry, a te podzielić na pierścienie. Blanszować cebulę we wrzątku, obsączyć, polać sokiem z cytryny, odstawić. Wymoczonego wg upodobań smakowych śledzia pokroić po skosie na mniejsze części, oprószyć obficie pieprzem, ułożyć starannie na półmisku, polać obficie oliwą, odstawić do lodówki.  Ogórki pokroić w plastry, zwinąć w ruloniki. Z krążków cebuli i ogórków skomponować jadalną dekorację i przed podaniem rozłożyć na półmisku ze śledziami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *