Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna babka cytrynowa

Składniki:

  • kostka masła
  • 6 jajek
  • 6 dag drożdży
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szkl. mąki
  • 2 szkl. cukru pudru
  • kilka kropli esencji cytrynowej
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • sok wyciśniemy z całej cytryny
  • cukier puder
     

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, pokruszone drożdże, esencję cytrynową, mąkę, proszek do pieczenia oraz sok i skórkę cytrynową.
    Całość dokładnie wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową.
    Odstawić na15 minut po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *