Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 4 filety solonych śledzi
  • 2 cebule
  • 2 kiszone ogórki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać octem i odstawić na około 60 minut. Po tym czasie cebulę przełożyć na sito, ocet pozostały po marynowaniu zmiksować z olejem i pieprzem. Wymoczone, obsączone śledzie pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, na nich ułożyć plastry cebuli, całość zwieńczyć utartymi na grubej tarce kiszonymi ogórkami. Całość polać sosem z oleju, octu i pieprzu, odstawić na minimum 60 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *